Trudnoća i zubi

Trudnoća i zubi

Lijepi, čisti i zdravi zubi uljepšavaju naš osmijeh, odraz su osobnosti i kulturnih navika čovjeka i općeg pojma zdravlja. Priroda i nasljeđe daruju nam najčešće zdrave zube, o čovjeku ovisi da li će ostati takvi tijekom cijelog života.

Kako postupiti u trudnoći?

Svaka trudnica bi već u prvom tromjesjećju  trudnoće trebala posjetiti svog stomatologa zbog sanacije svojih zubi, ako je potrebno, te zbog savjeta o prehrani i supstitucijskoj terapiji fluorom.

Povezanost karijesa i trudnoće

Naime, iako nema direktne povezanosti karijesa i trudnoće, još uvijek se gubitak zuba u tom razdoblju pripisuje povlačenju minerala iz zubnih tkiva zbog povećanih potreba za razvoj djeteta. Međutim , mineralizacija zuba je ireverzibilan proces te sve što se ugrađuje u trajne zube od četvrtog fetalnog mjeseca do 2,5 godine, odnosno u trajne zube od trenutka rođenja pa do 14-te godine, ostaje u zubima kroz čitav vijek trajanja zubi. Mogućnost pojačane aktivnosti karijesa kod trudnica može postojati iz savim drugih razloga: zbog promijenjenog hormonalnog statusa (pojačano lučenje progesterona) sluznica u ustima je vulnerabilnija, pojačana je iritabilnost, koja se očituje krvarenjem i edemom gingive. Ukoliko se uslijed tih popratnih simptoma ne provodi redovita i pravilna oralna higijena, akumulira se plak, a kao krajnji produkt metabolizma ugljikohidrata nastaju kiseline što može dovesti do inicijalne lezije cakline. Daljnom akumulacijom plaka onemogućena je mehanička i puferska aktivnost sline te u takvom zatvorenom krugu je i osjetljivost prema karijesu povećana. Upravo u tom stanju ne smije se prestati s redovitom higijenom zubi već treba pojačati intenzitet masaže i četkanje desni i zubi s nešto mekšom četkicom od umjetnih vlakana, ne obazirući se na krvarenje koje će se postupno smiriti. Samo intenzivna higijena će smanjiti mogućnost razvoja karijesa.

Prenatalna zaštita zdravlja zubi djeteta

Organske osnove prvih zubi djeteta stvaraju se od šestog tjedna embrionalnog razvitka djeteta, a mineralizacija organskog matriksa započinje tijekom četvrtog mjeseca intrauterinog rasta. Za kvalitetnu organsku osnovu i proces mineralizacije organskog matriksa potrebna je zdrava prehrana trudnice s dostatnim količinama bjelančevina, vitamina i minerala. Kao i kod razvoja koštanog sustava, tako i za razvoj zubi od neprocjenjive je važnosti dostatna količina kalcija, te se trudnicama preporuča uzimanje od 0,5 do 1,0 litara mlijeka dnevno ili odgovarajućih mliječnih proizvoda. Raznovrsna prirodna prehrana nenadoknadiva je u trudnoći. Poboljšanje mineralizacije zubi djeteta potiče se fluorom, kojeg nema dovoljno u prirodnoj prehrani, te se stoga preporuča trudnicama dodatno uzimanje fluora od četvrtog mjeseca trudnoće sve do poroda, nastavljajući i tijekom laktacije. Kada dijete prelazi na drugu prehranu poželjno je supstituirati fluor razmjerno dobi djeteta.

Zašto je važan fluor? U procesu mineralizacije organskog matriksa zuba, fluor se s ostalim mineralima ugrađuje stvarajući čvrsto zubno tkivo. Naime, pokazalo se da je pod djelovanjem fluora bolja kristalizacija cakline, tog najtvrđeg dijela zuba, stvaraju se veći kristali pa je površina cakline zaobljenija, glađa, strukturno kvalitetnija, tvrđa i otpornija na djelovanje kiselina. Najvažnija je spoznaja da endogena fluoridacija (peroralno uzimanje fluora) djeluje na zube do nicanja, a na iznikle zube djeluje samo lokalno primjenjen preparat fluora.