Stomatološka protetika

Protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknađivanjem izgubljenih zubi pr parcijalnoj ili totalnoj bezubosti. Nedostatak zuba zbrinjava se krunicama, mostovima, ljuskicama, te potpunim ili djelomičnim protezama. Obuhvaća fiksnu i mobilnu protetiku, a tijekom godina ponudila nam je neka uistinu revolucionarna rješenja u sanaciji izgubljenih prirodnih zuba.

Fiksna protetika

Fiksna protetika obuhvaća protetske radove koji se trajno cementiraju u ustima. Zubne krunice su najčešći fiksni protetski rad, a koristimo ih kada su prirodni zubi izrazito jako oštećeni i/ili estetski neprihvatljivi. Krunice kojima možemo opskrbiti Vaše zube mogu biti metal-keramičke, cirkon- keramičke ili od potpune keramike . Potpuno karamičke Empress krunice ispunjavaju maksimalne estetske zahtjeve.

protetika

Ukoliko niste zadovoljni svojom bojom i oblikom zuba ili pak imate oštećenje ograničeno samo na caklinu, možemo vam ponuditi zubne ljuskice (veneerse). Ljuskice su stomatološki nadomjesci koji prvenstveno imaju estetsku primjenu, a moguće ih je koristiti samo kod pacijenata koji imaju prirodne i zdrave zube. To su tanke keramičke navlake u boji zuba koje uglavnom koristimo za smanjenje razmaka među zubima, za sanaciju oštećene zubne cakline ili jako obojenih zuba. Za njihovo postavljanje potrebno je brušenje prednje strane zuba ograničeno na caklinu. Gotove ljuskice se trajno cementiraju na Vaš zub.

Zubni mostovi povezuju prekinute zubne nizove u jednu cjelinu. U ulozi nosača mosta mogu biti prirodni zubi ili ugrađeni zubni implantati. Mogu biti izrađeni od metal- keramike ili cirkon-keramike. Priprema zuba za prihvaćanje mosta je slična pripremi zuba za pojedinačne krunice.

Mobilna protetika

Protetika nudi mogućnost mobilnih i kombiniranih protetskih nadomjestaka u slučaju kada je situacija u usnoj šupljini takva da nije moguće izvesti potpuno fiksnu protetski rad. Mobilne proteze mogu biti totalne ili parcijalne, izrađene od akrilatne ili metalne baze (wironit). Parcijalne mobilne proteze se retiniraju na vaše prirodne zube ili na fiksni protetski nadomjestak. U slučaju potpune bezubosti retencija totalne proteze se može poboljšati i ugradnjom implantata.

protetika 2