Kako pobijediti strah od zubara?

Znojne ruke koje se grčevito drže za naslon stolice, tijelo koje se lagano uvija u grču prema natrag, lice koje je blijedo poput krpe – gotovo su siguran znak da na stomatološkom stolcu sjedi osoba koja pati od dentofobije ili dentalne fobije. Zapravo ovo je siguran znak da u istom tom stolcu sjedi potpisnik ovih redova. Ljudi su različiti – strah od boli ili bol od straha, teško je razlučiti. Nikako ne smijemo zaboraviti na strah koji obično dolazi kao predznak boli. Ponekad se pojavljuje i onda kada bol ne postoji, a ponekad manje bolan podražaj doživljavamo kao izrazito bolan. Strah od liječnika ili zubara jedan je od onih strahova s kojima se pojedinac jednostavno mora suočiti.

Strah od zubara može se očitovati u različitim stupnjevima prema izraženosti simptoma:

-lagana anksioznost

- izraženiji strah

- fobija koja utječe na normalno funkcioniranje čovjeka

Strah se može prepoznati po mnoštvu značajki kao što su: povećani broj otkucaja srca u minuti, povišeni tlak, drhtanje, osjećaj nelagode i uznemirenost. Psiholozi se slažu da traumatična iskustva koja djeca dožive tijekom djetinjstva znatno utječu na njihove osjećaje i ponašanje u kasnijoj životnoj dobi. U stomatologiji je to posebno izraženo, stoga treba biti posebno pažljiv kako bi se izbjeglo bolno iskustvo, a time i strahovi koji dovode do zubara.

Nekoliko praktičnih savjeta kako možete utjecati na suzbijanje straha od zubara.

  1. Razgovarajte s doktorom o uzrocima vašeg straha (ukoliko ga znate). Tako ćete informirati stomatologa o svom problemu što mu može pomoći u odabiru načina kojim će vam pristupiti kako bi obuzdao vaš strah. Sama spoznaja da stomatolog zna kako se osjećate povećat će vašu sposobnost samokontrole i pomoći vam u savladavanju straha.
  2. Zapamtite da  je zadnjih godina ostvaren ogroman napredak u dentalnoj medicini koja zahvaljujući novim tehnologijama i postupcima liječenja, uslugu stomatologa čini daleko ugodnijom.
  3. Pitajte stomatologa da vam objasni cijeli postupak unaprijed kako bi ste, korak po korak, znali što vam u kojem trenutku radi. To saznanje pomaže u otklanjanju osjećaja neizvjesnost.
  4. Razmislite o uzimanju dodatnih anti-anksioznih  lijekova za opuštanje, ukoliko je vaš strah odista nesavladiv.
  5. Neki doktori dentalne medicine za opuštanje predlažu slušanje glazbe ili odabir jutarnjeg termina  kako bi se umanjile posljedice dnevnog stresa. U svakom slučaju kada se nađete kod stomatologa pokušajte dubokim i ravnomjernim disanjem sami doprinijeti opuštanju te na taj način umanjiti strah.
  6. Zamolite svog doktora  za signal za prestanak rada ukoliko postupak za vas postane bolan i neugodan i nemojte se ustručavati da ga upotrijebite. To će vam dati osjećaj kontrole nad postupkom a samim tim povećati samokontrolu u savladavanju straha. Naravno, ovo ne bi trebalo zloupotrebljavati do mjere da se doktoru potpuno onemogući rad.
  7. Redovit odlazak kod doktora dentalne medicine je od iznimne važnosti za savladavanje straha. Prvi razlog je taj što će vam to iskustvo nakon nekoliko posjeta postati rutinsko, a navika će sama po sebi odagnati osjećaj neugode. Drugi, puno važniji, razlog je što će redoviti pregledi i čišćenja spriječiti pojavu dentalnih bolesti pa samim tim otkloniti mogućnost neugodnih i bolnih iskustava.
  8. Odnos sa doktorom dentalne medicine treba graditi postepeno. Ako je moguće, za prvi posjet odaberite jednostavne usluge poput čišćenja, izbjeljivanja i sl. To će vam pomoći da upoznate stomatologa i steknete u njega povjerenje, prije težih zahvata koji mogu uzrokovati i jači strah.